A mankala típusú játékok

A mankala típusú játékok Afrikából származnak, de mára szerte a világban elterjedtek. Az ókorban már biztosan ismerték őket, de kora meghatározhatatlan, hiszen tudjuk, hogy bizonyos törzsi népek ma is földbe vájt gödrökkel, magokkal játsszák. Sok érdekes történet, legenda kapcsolódik hozzá, melyekkel ez a könyv megismerteti az olvasót. A könyv játékszabályt is tartalmaz. Ára 490 Ft + postaköltség.

Az alquerque és társai

Az alquerque, a róka és a libák, az ostromjáték mind olyan táblás játékok, amelynek a gyökere az ókorra nyúlik vissza, de szerte a világban elterjedtek. Ismerik őket Afrikában, Európában és Ázsiában is. Ezek történetét, kialakulását és elterjedését mutatja be a Tudorjáték füzetek második kötete. A könyv egy játékszabályt is tartalmaz. Ára 490 Ft+postaköltség.

Az ostábla

Az ostábla még ma is az egyik legismertebb játék, nagyon sokfelé játsszák a világban, neve is igen változatos: Angliában backgammon, Franciaországban tric-trac, Németországban Puff, Svédországban Brädspel, Spanyol-országban tablas reales, Olaszországban tavole reale, Törökországban tavla, Görögországban távli, az arab országokban nard, vagy nardshir, Magyarországon pedig ostábla. Könyvünk a játék eredetének ismertetése mellett bemutatja azokat a gyönyörű tárgyi emlékeket, amelyek Magyarországon illetve Európában megtalálhatók, és sok érdekes nyelvtörténeti emléket is felelevenít az ostáblával kapcsolatban. Ára 490 Ft+postaköltség.

A királyok és az istenek játékai

A legősibb játékok Krisztus előtt 3-4 ezer évvel készültek. Ekkor még nem mai értelemben vett játékok voltak ezek a táblák, hanem az istenek akaratát kifürkésző eszközök. Ezért is látható sok ókori ábrázoláson, hogy a fáraó egy-egy istenséggel játszik senetet vagy más táblajátékot. Ezeket az ősi táblákat mutatja be a Tudorjátk füzetek negyedik kötete. Ára 490 Ft+postaköltség.

Hnefatafl, a vikingek sakkja

Az ókorban és a középkorban világszerte sok nagyon egyszerű lépési szabállyal működő táblajáték volt ismert, majd „hirtelen” feltűnt a sakk, mint a táblás játékok csúcsa, bonyolult logikával, strukturált, más játékokhoz nem hasonlítható lépési szabályokkal. Hogy jutott el az emberiség a sakk bonyolultságáig, úgy tűnik, mintha lenne egy nagy ugrás a táblás játékok evolúciójában. Ezt a látszólag hiányzó láncszemet jelentheti egyes föltételezések szerint a vikingek lenyűgöző táblája a hnefatafl. Ez az érdekes nevű játék elsősorban Észak-Európában ismert és királyüldözésnek illetve királyi táblajátéknak fordítható. Ezt az igezn érdekes játékcsaládot mutatja be ötödik füzetünk. Ára 490 Ft+postaköltség.

Malmosdi

A malomjáték az egyik legkedveltebb táblás játék, mégis kevesen ismerik a történetét. Könyvünk bemutatja az ókori malomváltozatok mellett azokat a nagyon szellemes játéktáblákat, amelyeket a modern kor embere alkotott erre a játékra. Megismerhetjük a világversenyek legjobb magyar játékosait. Feltárjuk a legrégibb magyarországi malomtábla-lelőhelyeket. Betekintést nyerhetünk a malomábra ősi, misztikus jelentésébe és az ehhez kapcsolódó építészeti emlékekbe. A könyv ára: 490 Ft+postaköltség.