Leonhard Euler német matematikus és fizikus volt. 1707. április 15-én született Bázelban. Először teológiai pályára lépett, s csak később kezdte matematikai tanulmányait. Apja Jákob Beroulli-tól tanult matematikát, ő maga pedig Johann-tól. Amikor 1725-ben Johann Nikolaus nevű fia Szentpétervárra utazott, a fiatal Euler követte és 1741-ig az Akadémián maradt.
Szentpétervárott az akadémián 1727-ben adjunktus, majd tanár lett. 1741-ben II.Frigyes hívására Berlinbe ment, ahonnét 1766-ban tért vissza Szentpétervárra. Kétszer nősült és tizenhárom gyereke volt.

Teljesen elvesztette szeme világát, de haláláig tovább dolgozott. A vak Euler, akinek ragyogó emlékezőtehetsége volt, tovább diktálta felfedezéseit. Életében 530 könyvet és értekezést írt. 1783-ban halt meg. Nagyon sok kéziratot hagyott hátra, amelyeket a szentpétervári akadémia 47 éven át tett közzé.

Euler egyike volt a legtevékenyebb és legsokoldalúbb matematikusoknak, aki. a matematika minden ágában alapvető munkát végzett.

A matematika mellett foglalkozott fizikával, mechanikával, csillagászattal, könyvet írt a hidraulikáról, a hajótervezésről, a tüzérségről.

 

A latin-négyzet, vagy Euler-négyzet, egy kevésbé ismert feladvány, amelyet eredetileg nem is Euler talált ki, csak ő lett az ilyen típusú feladványok névadója, mert ő alkalmazott először latin betűket a mátrix elemeinek jelölésére.

Az Euler-négyzet egy olyan  négyzetes mátrix, amelynek soraiban és oszlopaiban az  elemek mindegyike pontosan egyszer szerepel.

 

Készítsünk mi is Euler-négyzetet három különböző tulajdonság fölhasználásával, pl.: alapszín (piros, sárga, zöld, kék), forma (háromszög, négyzet, kör, kereszt), a formába rajzolt betű (A, B, C, D). Természetesen más lehetőségek is vannak, ahogy az itt látható képek is mutatják (a képek Eső Péter oxfordi professzor alkotásai). Ezek papírból is elkészíthetők. A tervezésnél ügyelni kell arra, hogy az Euler-négyzet kirakható legyen, de ez az üres, még ki nem színezett kártyák esetén könnyen megoldható. A kész kártyákat összekeverve indulhat a játék!

Figyeljük meg, hány megoldás lehetsséges! Vannak-e és milyen szimmetrikus helyzetek különböző megoldások esetén!

Jó fejtörést, elmélyült időtöltést kívánunk!

 

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés